Дан демократске културе

НОВОСТИ

У оквиру пројекта Европске уније,Савета Европе и МПНТР „Квалитетно образовање за све“ 24.5.2022.године одржан је Дан демократске културе под називом Свет мојих снова.

Током рада на пројекту остварили смо изузетну сарадњу са представницима ЕУ,СЕ и МПНТР.

Велика нам је част што су обележавању Демократског дана присуствовали амасадор ЕУ у Србији,Емануеле Жиофре, Шеф канцеларије СЕ у Београду,Тобиас Флесенкемпер и државни секретар МПНТР проф.др Ивица Радовић.

Кроз пројекат „Квалитетно образовање за све“ развијамо вредности,вештине и ставове који промовишу толеранцију,различитост и интеркултуралност. У активностима које промовишу демократску културу учествовали су локална заједница, родитељи, наставници и ученици.

Наша школа постигла је запажене резултате у пројекту и препозната је као школа која промовише европске вредности у наставним и ваннаставним активностима. Дан демократске културе био је прилика да покажемо како у пракси примењујемо компетеције за демократску културу у школи.

Приказана је апликација за мобилни телефон која промовише демократске вредности,а која је развијена у сарадњи наставника и ученика наше школе. Организована је ликовна колонија под називом Свет мојих снова,где су ученици били у прилици да искажу своје виђење света у којем желе да живе. Посетиоци Дана демократске културе учествовали су у дебатама чији су модератори били наставници и ученици: Кутак за равноправни тренутак, Кутак за културолошки тренутак, Кутак за дигитални тренутак, Кутак за критички тренутак.

Учешћем у пројекту „Квалитетно образовање за све“ схватили смо да се снови могу остварити ако смо довољно упорни и истрајни у томе. Заједно са ученицима постали смо једна велика породица која пролази кроз успоне и падове, али остаје уједињена у заједничким циљевима и у добрим и у лошим временима. Научили смо да поштујемо једни друге и правимо компромисе, остављајући по страни сопствене интересе.