Европски Дан језика

НОВОСТИ

У нашој школи се традиционално обележава Европски дан језика, као једна од активности у оквиру пројекта “Квалитетно образовање за све”. До сада смо га обележавали на различите начине и у разним околностима. Углавном је то било у виду чајанке у школској библиотеци. Посебно смо поносни на чињеницу да смо овај дан, протеклих година обележили и у градској библиотеци “Никола Сикимић Максим” у Кучеву, као и кроз радионицу поводом обележавања Европског дана језика у Скупштини града Београда. Прошле године смо, због пандемије корона вируса, овај дан обележили онлајн путем гугл учионице, док смо ове године за ученике старијих разреда организовали једну занимљиву радионицу о настанку језика и говора, првих писаних трагова и знаковног језика.

Ову радионицу су реализовали наставници српског, енглеског и немачког језика. Састојала се из три дела, где су се ученици у уводном делу упознали са разним занимљивостима које се тичу језика. Потом су одгледали презентацију о настанку говора и језичким породицама кроз историју. Посебан утисак на њих је оставио период праисторије и теоријама о настанку и развоју говора код првих људи.

Након тога су дискутовали о овој теми и решавали врло занимљиве задатке. Извлачили су картице са захтевима које је требало обављати, користећи се покретом руку и ногу, мимиком, узвицима и имитирањем звукова из природе.

Након дела о језичикм породицама, све групе су добиле своје стабло са језичким гранама, на које је требало налепити листиће са одређеним језицима (који језик којој грани припада).

Када су се упознали са приликама које су довеле до настанка првих писаних трагова и древних писама, покушали су да своје име напишу користећи материјал са таблицама: хијероглифи, феничанско писмо, клинасто писмо и глагољица.

За сам крај, покушали су да неке изразе (хвала, довиђења, драго ми је, изволи и слично) изразе кроз знаковни језик, како су видели у презентацији.

Ученицима се ова радионица јако допала и с пажњом су слушали, дискутовали и постављали питања.