Математичко путовање Европом

НОВОСТИ

Дан интелигенције је међународни образовни пројекат који су покренули Менса Србије и UčenIQ  уз подршку Института за модерно образовање и Креативних учитеља, који укључивањем стручњака у образовању из Србије и земаља региона жели да обележи међународну акцију “Дан интелигенције” која је покренута  са идејом да се обележи 1.октобар као дан оснивања Менсе. Менса, као друштво људи са високим коефицијентом интелигенције (iq), је основана 1.10.1946. године у Оксфорду у Уједињеном Краљевству.

Активности поводом овог пројекта организују се током целог октобра. У нашој школи одржана је активност под називом „Математичко путовање Европом“ која је означена на мапи активности Менсе Србије. Ученици су на свом замишљеном путовању, посетили неколико европских држава, упознали занимљивости и обичаје тих држава. Да би могли да пређу из једне у другу државу, морали су да реше занимљиве и логичке математичке задатке који се заснивају на чињеницама и занимљивостима које су везане за посећену земљу.

Циљ активности је да се код ученика стимулишу интелектуалне способности, развију међупредметне и демократске компетенције.

Реализатори ове активности били су ученици старијих разреда са наставником математике Небојшом Илићем.