Дечја недеља у старијим разредима

НОВОСТИ

Овогодишњи слоган Дечје недеље гласио је „Дете је дете да га волити и разумете“, па у складу са тим представници Ученичког парламента и Вршњачког тима предложили су да се бавимо емпатијом и односом деце и одраслих. Водич кроз активности био нам је Мали Принц који нас је подсетио да деца и одрасли најчешће исте ствари посматрају из различите перспективе.

Дечју недељу смо отворили активношћу „Били су деца као и ти“. Упознали смо се са детињством писаца, научника и војсковађа и сазнали са којим изазовима су се суретали током одрастања.

Затим смо у уторак  реализовали радионицу „Драга Савета“.  Угостили смо Савету Радозналић, школског психолога, која нам је помогла да решимо неке од проблема са којима се свакодневно суочавају тинејџери у комуникацији са одраслима. Наставници и ученици глумили су сцене, након којих је следила дискусија. Пробали смо да решимо сукобе око касних излазака и журки, куповине гардеробе, пушења,  лоших оцена, али и породичних проблема након развода родитеља.

 Пошто су ученици изразили жељу да сазнају нешто више о проблему дечјих бракова, овом темом смо се бавили у среду. На радионици „Живели су (не) срећно…“ пратили смо животни пут Ларисе, девојчице из античке Грчке, средњовековне византијске принцезе Симониде, ромског дечака Сеферџана и  двојчице Миле из ових крајева. Дискотовали смо о друштвено-политичким и породичним приликама које су утицале на судбине обих стварних и измишљених ликова. Након презентације требало је да се ученици поистовете са Милом и Марком, тинејџерима који се суочавају са тим да ће постати родитељи, иако су малолетни.

У  четвртак у фокусу нам је била емпатија.  У оквиру радионице „Желим да ме разумеш“ ученици, подељени у групе,  дискутовали су о проблемима тинејџера да се уколопе у вршњачку групу. Све радионице су реализовале Санела Анкић, координатор Ученичког парламента, Ивана Павловић, координатор Вршњачког тима и Ивана Ђокић – Виденовић, педагог. Петак је био спортски дан. У одбојкајшкој утакмици снаге одмерили су мештовити тимови ученика и наставника. У борби Титана и Киклопа није било победника јер су,  у дух Дечје недеље и спортског фер плеја, тимови одлучили да меч прекину при резултату 2:2.