О НАМА

pocetna

Основна школа „ Вељко Дугошевић“ у Турији налази се на магистралном путу Пожаревац – Кучево – Мајданпек, на 46 км од Пожаревца и  8  км од Кучева.Са радом је почела је 1889. године. Времена су се мењала, године пролазиле, а основна школа у Турији је расла и развијала  се.  Јула месеца 1947. године отпочело је зидање садашње зграде Спомен школе која носи име Вељка Дугошевића – народног хероја –  учитеља ове  школе. 1959. године школа је свечано отворена.
  Рејонизацијом школске мреже 1968. године школа постаје централна и њу похађају ученици из седам насеља и то : Турије, Ракове Баре,  Каоне,  Сене, Љешнице, Мишљеновца и Српца.
 Школа постоји преко 120 година на овим просторима, похађају је ученици од припремно – предшколске групе до осмог разреда из Турије и  суседних села: Каоне, Ракове Баре, Сене, Љешнице и Српца. За све ово време у овој школи су своја прва знања стекли будући лекари,  инжењери, професори… Али најбитније је да су сви у овој школи стекли довољно знања да би у свом животу били поштени и вредни људи.
У саставу школе је и подручно одељење у Каони где се настава реализује од припремно – предшколске групе до четвртог разреда.