СВЕТСКИ ДАН КЊИГЕ

НОВОСТИ

citanje prica u predskolskoj grupi citanje prica crtamo junake 1 crtamo junake 5 crtamo junake crtamo junake6 kviz kahoot kviz knjige i mi svetski dan dečje knjige kviz svetski dan dečje knjige ziri kviza voditelji kviza

У свету се од 1967. године 2. априла прославља Светски дан дечје књиге. На тај дан је 1805.рођен Ханс Кристијан Андерсен, дански књижевник и прослављени писац за децу.

Овај дан се обележава са циљем да се промовише дечја књижевност и читање, као и да се скрене пажња јавности на потребе најмлађих читалаца.

У нашој школи се Међународни дан дечије књиге обележава од прошле године, а у духу овог празника дечије књиге дана 01.04.2016. године организовали смо следеће активности:

ЧИТАЈМО ЗАЈЕДНО-ученици виших разреда читали су своје радове ученицима нижих разреда текстовеученика који су објављени ушколском листу “ЂАЧКО ПЕРО” И ЗБИРЦИ ПЕСАМА-100 МЛАДИХ ТАЛЕНАТА).Ученици који су читали своје радове награђени су аплаузом и по неким загрљајем, док ученици који су их слушали имали су прилику да обогате своје искуство неким новим световима маште и да уживају у лепој речи и изражајном говору.

Затим ученици млађих разреда цртали су своје омиљене ликове из књижевних дела у оквиру активности “ЦРТАМО ЈУНАКЕ”. Ученици од првог до четвртог разреда цртали су омиљене ликове из бајки и прича, затим су од својих радова направили изложбу и као прави ликовни критичари оцењивали своје радове.

Најзабавнија активност је свакако био квиз„КЊИГЕ И МИ“. Аутор квиза је Ивана Павловић (наставница српског језика), а сарадник на квизу је Ивана Путановић (педагог)

За победу у квизу бориле су се четири екипе и то у следећем саставу:

„Сумњиво лице“- Владимир Гицић, Драган Гицић, Слађан Гицић и Ален Стоиловић

„Сојерке“-Јована Павловић,Зорана Марујкић,Наталија Илић, Милица Јанковић

„Поход на месец“ – Милена Марковић, Кристијан Ванић, Андреја Миленковић,Милена Спасић

„Снежане“-Ивана Гужић,Андреа Булајић,Весна Јовановић, Леонтина Ивановић

Квиз се састоји од следећих активости:ПОГОДИ НАСЛОВ КЊИГЕ(слагалица), ПРЕПОЗНАЈ ПИСЦА(асоцијације), САСТАВИ ДЕЛОВЕ ПРИЧЕ И ПИТАЊА ИЗ КЊИЖЕВНОСТИ(кахоот квиз).

За регуларност квиза био је задужен жири у саставу: Сандра Предић (ученица седмог разреда), Наташа Булутић (ученица осмог разреда), Предраг Павловић (ученик осмог разреда) и Давид Богдановић (бивши ученик наше школе који похађа школу у иностранству).Помоћник жирија:Милош Јовановић (ученик осмог разреда)који је бележио резултате, док су водитељи квиза били Давор Давидовић (ученик седмог разреда) и Данијела Траиловић (ученица осмог разреда). Официјални фотограф овог догађаја је био Стефан Ристић (ученик осмог разреда).

Ученици су у фер и коректној атмосфери одговарали на питања из књижевности, док их је за то време публика бодрила и надамо се нешто научила.